Skadedjur och ohyra

Vägglöss och kackerlackor har blivit ett allt större problem. Upptäcker du skadedjur eller ohyra i din bostad är det viktigt att du snabbt kontaktar vår kundservice för felanmälan och rådgivning.

Kontakta kundservice direkt vid ohyra

Pälsängrar, silverfiskar, vägglöss och kackerlackor är exempel på ohyra som hyresgäster ibland upptäcker i lägenheter. Eftersom ohyra kan innebära obehag och sprida sig till andra bostäder är det viktigt att du direkt kontaktar vår kundservice för att göra en felanmälan. Vi kontaktar därefter ett företag för skadedjursbekämpning.

Håll silverfisken borta 

Silverfiskar är ofarliga och en av de vanligaste insekter som kan förekomma i bostäder. En del blir mycket oroade efter att ha sett ett par silverfiskar i badrummet, men det behöver inte betyda något omfattande problem. Om det däremot dyker upp silverfiskar i vardagsrummet eller i sovrum bör du reagera. Det kan vara tecken på fuktskada.

Tips och råd om du vill undvika problem med silverfiskar

 • Renhållning är A och O. På så vis minskar du tillgången på föda för silverfisken.
 • Täta springor och sprickor där silverfisken vanligtvis trivs.
 • Låt inte böcker, papper eller kläder ligga framme på golvet under en längre tid.
 • Håll det så torrt som möjligt i kök och badrum, silverfisken trivs i fuktiga utrymmen.

Vägglöss – ett växande problem

Vägglöss blir allt vanligare i Sverige och ibland upptäcks de i våra bostäder. Vanligaste orsaken till att du får vägglöss är att de har följt med i resväskan från en utlandsresa eller att de kommit in i ditt hem när du köpt begagnade möbler. 

Tecken på vägglöss

En vuxen vägglus är 4-5 mm lång, ungefär som en äppelkärna, med bred oval tillplattad kropp. Färgen är ljust gul/brun till rödbrun efter det att den sugit blod. Pålitliga tecken för att upptäcka vägglöss är mörka fläckar av spillning och rester efter ömsade skinn. Levande vägglöss håller sig helst gömda tills det är lugnt och stilla om natten då de kommer fram för att suga blod. Du måste därför under dagen aktivt leta efter dem under madrassen och innanför lakan etc för att hitta dem. Små runda blodfläckar på lakan kan vara tecken på vägglöss. Vägglusen är oftast ofarlig men kan ge allergisk reaktion och skapa obehag. Vanliga symptom på vägglusförekomst är svullnad och rodnad tillsammans med viss smärta och klåda till följd av vägglössens bett.

Misstänker du problem med vägglöss är det mycket viktigt att du kontaktar vår kundservice fort som möjligt. Vägglöss måste saneras professionellt, det är inget du kan lösa på egen hand. Men, det finns sätt att minska risken att drabbas av vägglöss.

Tips för att slippa vägglöss

 • Var vaksam när du tar hem begagnade möbler, titta i sömmarna och under dynor.
 • Förvara aldrig din resväska öppen på golvet när du är ute och reser.
 • Ta inte in resväskan direkt när du kommer hem.
 • Tvätta misstänkta kläder i 60°C.
 • Lägg misstänkta föremål i frysen (-18°C) i en vecka.

Pälsängrar

Pälsängrar gillar att äta på textilier, främst ull, skinn och päls. Hittar du hål i yllekläder eller kala fläckar på en päls i garderoben kan det vara tecken på att du har pälsängrar i lägenheten. Ett annat varningstecken är att hitta larvskal i dina klädskåp och lådor.

Pälsängrar är skalbaggar vars larver lever av produkter med animaliskt ursprung. De är ofarliga, och går att få bort på egen hand men det kräver noggrannhet och tålamod. Vid stora problem är det viktigt att kontakta oss.

Tips och råd för att slippa pälsängrar

 • Ta bort organiskt material – städa.
 • Lägg endast undan rena kläder, gärna förpackade i täta emballage.
 • Kontrollera era undanlagda textilier regelbundet.
 • Angripna textilier kan värmebehandlas vid 60°C genom tvätt, strykning eller torktumling.
 • Angripna textilier kan även läggas i påsar och frysas. Minst en vecka i -18°C räcker. 

Vänligen vänta medan ansökan skickas...

Sök ledigt

Sök ledigt

Felanmälan

Felanmälan

Min bostad

Min bostad

Kundservice

Kundservice