Fel du ska fixa själv

Det finns många saker som du kan och ska göra själv i ditt hem, exempelvis att byta lampor, rensa vattenlås och byta proppar. Kom ihåg att du kan bli debiterad vid felaktig felanmälan.

Ventilerna får inte bli igentäppta av damm. Det är därför viktigt att kontrollera och rengöra dem regelbundet. Håll ett tunt papper över frånluftsventilen. Om papperet sitter kvar med hjälp av utsuget fungerar ventilationen.

Använd en vanlig smal målarpensel eller elementpensel vid rengöring. Frånluftsventiler hittar du vid taket i kök och badrum. Tilluftsventilerna är placerade vid taket eller bakom elementen. Tilluftsventiler är fast inställda och får inte ändras, eftersom det gör att ventilationssystemet inte fungerar som det ska. Du kan lossa ventilerna på två sätt:

  • genom att vrida dem motsols och dra ut den
  • genom att dra dem rakt ut

Äldre ventiler kan vara svåra att lossa. Försök då i stället att peta fram dammet med en ståltråd. Sedan kan du dammsuga och torka ventilen så gott det går.

Rengör fettfiltret i fläkten minst en gång i månaden. Diska det i varmt vatten med ett milt diskmedel eller använd diskmaskinen. Om du har kolfilterfläkt bör du byta kolfilter en gång per år. Kolfilter finns att köpa i större varuhus eller i vitvaruaffärer. Är du osäker på vilken sorts fläkt du har kontakta Kundservice. Öppna inte köksfönstret när du lagar mat. Då fungerar inte fläkten som den ska och allt matos sprids i lägenheten. Öppna hellre ett fönster i ett annat rum, så fungerar ventilationen bättre.

När du ska rengöra vattenlåset i badrummet är det bra om du börjar med att ställa en hink under för att slippa smutsigt vatten på golvet eller i skåpet. Skruva av locket så att vatten och smuts som finns i låset rinner ut i hinken. Ta bort det avfall som fastnat och spola igenom med hett vatten. Stäng vattenlåset igen.

Om ett vattenlås har plockats isär för rengöring, bör du vara mycket noga med att kontrollera tätheten när det monterats ihop. Spola rikligt med vatten och kontrollera att det är helt tätt i samtliga gängor.  Nedan kan du se en film som visar hur du rengör ett vattenlås.

 

 

Lampor och lysrör är förbrukningsvaror som du själv byter. Trasiga lysrör byts genom att vrida lysröret ett kvarts varv. Kom även ihåg att byta glimtändare när du byter lysrör. Ta med lysröret och glimtändaren till affären, så att du är säker på att få nya som passar. Affären tar hand om de förbrukade lysrören och glimtändarna. 

Du byter själv stickproppar och säkringar. Du ser att en propp gått sönder när den lilla, runda färgmarkeringen har lossnat. När du hittat den trasiga säkringen, skruvar du ur den felaktiga proppen och ersätter den med en ny. Sätt alltid tillbaka en ny propp med samma färgmarkering som den trasiga. I vissa lägenheter finns säkringsskåp utan utbytbara säkringar. Där finns i stället svarta vippknappar, så kallade automatsäkringar, som alltid ska stå i uppfällt läge. Nedan kan du se en film som visar hur du byter proppar och säkringar.

Se filmen på annat språk…

Anlita alltid en behörig elektriker vid elinstallationer. Hemförsäkringen gäller inte om det börjar brinna på grund av en felaktig installation. Du får själv byta lampor och lysrör, vägguttag, strömbrytare samt ansluta och byta ljusarmaturer i torra utrymmen. Elutrustning som används utomhus, exempelvis balkongbelysning, måste vara godkänd för utomhusbruk. Eventuell infravärme måste vara fast installerad med strömbrytare.

Om du får stopp i avloppet, kan du försöka att lossa det avfall som sitter i vägen. Går inte det så måste du snarast göra en felanmälan. Ta med jämna mellanrum bort hår och annat avfall från bottenventilen i badkar och handfat för att undvika att avloppet täpps till. Använd aldrig kemiska preparat som till exempel lut för att rengöra avloppet!

I badrummet finns en golvbrunn som bör rengöras med jämna mellanrum, för att undvika stopp och dålig lukt. Lyft av gallret som täcker golvbrunnen. Ibland sitter gallret fast med två skruvar som måste skruvas bort. Ta bort hårrester och annat som fastnat i brunnen. Om det behövs kan du försiktigt peta loss sådant som fastnat i avloppsröret med en rensspiral eller ståltråd. Sedan spolar du brunnen med handduschen, torkar av och sätter fast gallret igen. Nedan kan du se en film som visar hur du rengör golvbrunnen.

Se filmen på annat språk

Då och då händer det att beslagen på köksluckor, kökslådor och garderober känns lösa. Det ordnar du enkelt själv genom att med en skruvmejsel dra åt skruvarna på insidan av handtaget eller knoppen. 

Det vanligaste felet när spisen inte startar är att barnlåset är på. Kontrollera att det inte är på och läs sedan igenom manualen för spisen för att se om det inte är något annat fel som du kan åtgärda själv innan du gör en felanmälan.  

Ett vanligt problem när diskmaskinen inte fungerar är att vattentillförseln är avstängd. Kontrollera att vredet på köksblandaren är påslaget. Läs sedan igenom manualen för diskmaskinen för att se om det inte är något annat fel som du kan åtgärda själv innan du gör en felanmälan.  

Om toaletten rinner kan du prova att dra i eller trycka på spolknappen ett par gånger. Om det fortsätter att rinna gör du en felanmälan, för att förhindra att många liter vatten rinner iväg i onödan.

Vänligen vänta medan ansökan skickas...

Sök ledigt

Sök ledigt

Felanmälan

Felanmälan

Min bostad

Min bostad

Kundservice

Kundservice